SVETO TRODNEVLJE I USKRS

  • VELIKI ČETVRTAK – na ovaj dan prijepodne služi se jedna sv. Misa i to u katedralama diljem svijeta kada biskupi zajedno sa svećenicima slave Misu posvete ulja kojim će se pomazati krizmanici, krštenici, novozaređeni svećenici i bolesnici. Svećenici i biskup u zajedničkoj Misi posvete ulja očituju zajedništvo jedne mjesne Crkve – biskupije. Navečer ovoga dana u župnim se crkvama slavi Misa Večere Gospodnje – one Posljednje večere na kojoj je ustanovljeno otajstvo svete Mise i stvarne Gospodinove prisutnosti. Kako je prijepodne očitovano zajedništvo u katedrali po biskupu i svećenicima tako navečer u župnoj crkvi se očituje zajedništvo cijele župe – zato je važno da ovu svetu misu slavimo zajedno kao braća i sestre. Nakon ove sv. Mise zvona će utihnuti do Uskrsa.
  • VELIKI PETAK – dan Kristova križnog puta, dan Njegove pregorke muke, dan našega spasenja po Kristovoj žrtvi na križu. Sjećamo se ovoga dana koliko nas je Bog ljubio i ljubi – Jedinorođeni Sin Očev uzeo je križ našega spasenja i nevin trpio i umro za nas grješne. Ovoga dana ne dopusti da te išta savlada i prevari nego pođi u crkvu i moli. Jesi li znao da je Veliki petak jedini dan u godini kada nema sv. Mise? Toga dana se sabiremo u poslijepodnevnim i večernjim satima kako bismo Bogu uputili molitvu za sve ljude – za mir u svijetu, za muslimane i Židove, za jedinstvo kršćana, za vjerne i nevjerne…u ove molitve uključujemo i svoje nakane. Toga dana iskazujemo počast Križu Gospodnjem – najdivnijem znaku ljubavi Božje prema nama.
  • VELIKA SUBOTA – u ovoj svetoj noći proslava je Kristova Uskrsnuća – Život je pobijedio smrt! Prelijepa svečana liturgija započinje blagoslovom ognja pred crkvom i tada bismo trebali svi, ako je moguće, biti okupljeni oko ognja te slijedi blagoslov Uskrsne svijeće – znak Uskrsloga Krista. Nakon unošenja ove svijeće na njezino mjesto uz oltar zapjeva se stari himan Nek usklikne…slijedi više svetih čitanja nego inače i sva nas on vode kroz povijest spasenja do Isusa Krista, a Evanđelje nam donosi izvještaj o ispunjenju Božjih obećanja. Kada se zapjeva Slava Bogu na visini sva zvona će svečano oglasiti kako je nastupila svetkovina Uskrsnuća Kristova. Nakon sv. Mise unijet ćemo kip Uskrsloga i položiti na vidljivo mjesto čime će i vizualno biti očitovano kako je nastupila naša najveća svetkovina.
  • NEDJELJA USKRSNUĆA KRISTOVA – Dan spasenja! Gospodnjim uskrsnućem i naš je život uskrsnuo. Najsvetiji i najvažniji dan u godini. Nemoj dopustiti da baš ovaj dan podcijeniš i izmisliš  neke ,,važne“ obveze i poslove…sjeti se da ćeš jednoga dana prošavši kroz vrata smrti doživjeti svoje uskrsnuće. Što reći tada Onome koji ti je svake godine davao priliku proslave i predokusa Neba a nisi ga smatrao bitnim poslušati? Što je to važnije od života? Posao? Kafana? Trgovine? Druženja? Što je to važnije od života? Danas je puno problema baš zato jer nismo svjesni koliko zanemarujemo vlastiti život kada kažemo Bogu da ga ne trebamo. Svatko tko misli da mu ne treba Bog Životvorac ne radi u korist vlastitog života, jer ako ti ne treba Onaj koji ti je dao život tko ti onda treba? Ako ne voliš Onoga koji je dao život za tebe koga ćeš voljeti? Ako ne voliš nikoga kakav je to život? Zato brate i sestro ne dopusti da ti i ovaj Uskrs propadne kao običan dan.
Skip to content